BOTOKS (BOTULİNUM TOKSİN)

Botoks (Botulinum Toksin) nedir?

Botox enjeksiyonu, kaslara giden sinir sinyallerini bloke ederek kasılmalarını durdurur. Bu kasılmalar var olan kırışıklıkların belirginleşmesinin başlıca nedeni olduğundan, Botox enjeksiyonları sayesinde yüzünüze daha pürüzsüz, daha genç bir görünüm kazandırmak mümkün olur.

Botox sonuçları kalıcı değildir, kişinin fiziksel durumuna göre değişmekle birlikte 3-6 ay süre ile etkisini korur.

Botoks nasıl yapılır?

Botox’un en yaygın kullanımı, alın ve göz çevresinde kırışıklığa neden olan yüz kaslarını gevşetmektir. Botox, yüzdeki kırışıklıkları azaltmanın yanı sıra migren, aşırı terleme, göz seğirmesi, çene ve boyundaki kas sorunları gibi tedaviler için de kullanılabilir.

İşlem esnasında doktorunuz, cildinize veya kaslarınıza küçük miktarlarda botox enjekte etmek için ince bir iğne kullanır. İhtiyaç duyulan enjeksiyon sayısı, hastanın fiziki durumu ve tedavi edilen alanın büyüklüğü dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.

 

Botoks işlemi riskli midir?

Botoks işlemi çok kısa süren ve hafif kaşınma ve uyuşukluk hissi dışında yan etkisi olmayan bir uygulamadır. Çok nadir durumda iğne yapılan yerde kısa süreli kanama veya morluk görülebilir. Alerjik bir durumunuz varsa bunu işlem öncesinde doktorunuza söylemeniz gerekmektedir.

Botoks işlemi ne kadar sürer?

Botox işleminin ne kadar süreceği, kullanılacak enjeksiyon sayısına göre değişmektedir. Hasta acı çekmekten çekiniyorsa işlem yapılacak bölge uyuşturulabilir. Fakat genellikle çok küçük iğneler ile enjekte işlemi yapıldığından buna gerek duyulmamaktadır.

Botoks işlemi sonrası iyileşme ne kadar sürer?

Botox uygulaması cerrahi bir operasyon olmadığından hastalar işlem bittikten sonra sosyal yaşamlarına geri dönebilirler.

Botoks işlemi sonrası neler yapmalıyım?

Botox işleminden sonra uygulama yapılan bölgeyi birkaç gün boyunca sert bir şekilde ovalamamak ve darbelerden korumak yeterlidir. Kasların aşırı hareketine sebep olacak mimiklerden de uzak durmak faydalı olacaktır.