GENİZ ETİ AMELİYATI (ADENOİDEKTOMİ)

Geniz etleri (Adenoidler), bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve vücudun virüslerden ve bakterilerden korunmasına yardımcı olur. Geniz eti damağın gerisinde, burnun arkasında bulunan bezlerdir. Bu doku parçaları küçük çocuklarda önemli bir amaca hizmet ederler.

Geniz etleri çocuklarda 5 ila 7 yaşları arasında küçülmeye başlar ve ergenlik yıllarında neredeyse tamamen yok olur. Bazı çocuklar anormal büyüklükte geniz eti ile doğabilirler.

Geniz etleri enfeksiyon kaparak büyüdüklerinde hava yolunu kısmi olarak tıkayarak ve horlama ve uyku apnesi (nefes durması) gibi sorunlara yol açar. Bunun yanında kulak enfeksiyonları ve başka komplikasyonlara da neden olabilir.

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde geniz eti belirtileri ve çocuklarda geniz eti belirtileri genellikle aşağıdaki gibidir:

  • Burundan nefes almakta güçlük çekme,
  • Çoğunlukla ağızdan nefes alma,
  • Genizden konuşma (burun tıkanıklığında olduğu gibi),
  • Ağzı açık uyuma, ağız kokusu, kuruluk ve geniz akıntısı,
  • Kulak enfeksiyonları,
  • Uyurken horlama,
  • Uyku apnesi sorunu yaşama,

Bebeklerde geniz eti belirtileri; geniz eti doğduğu gün itibariyle mevcuttur. Geçirilen enfeksiyonlar ve hastalıklar neticesinde geniz etinde büyüme başlar ve genellikle 4-5 yaşlarında maksimum büyüklüğe ulaşır.

Geniz Eti Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalı?

Her yaşta geniz eti ve bademcik ameliyatı yapılabilir. Çocuklarda geniz eti ameliyatı kaç yaşında yapılmalı sorusunun cevabı gerekli görüldüğünde 6 aylıkken yapılabilmekle birlikte ortalama olarak 3-6 yaşlarıdır.

Geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?

Geniz eti ameliyatı kulak burun boğaz cerrahları tarafından yapılan ve genel anestezi ile gerçekleştirilen bir operasyondur.

Hastanın ağzı bir aparat ile genişçe açıldıktan sonra doktor çeşitli yöntemler kullanarak geniz etini çıkartır. Bu esnada kanamayı durdurmak için elektrikli bir cihaz kullanılır. Geniz eti ameliyatı ağız içinde yapıldığı için ciltte herhangi bir kesi yapılmasına gerek yoktur.